Xsane

Debian Türkiye sitesinden

XSANE

Sane.png

SANE'in amacı tarayıcıya ulaşmanın artık kolay olmasıdır ("Scanner Access Now Easy" ve uygulama programlama arayüzü (API) taranan her resim tarayıcı donanıma (yataklı tarayıcı, el ile beslemeli tarayıcı, video ve sabit kameraları, resim karesi yakalayıcıları, vb.) standart hale getirilmiş ulaşım sağlar. SANE API kamu alanı ve tartışma ve geliştirme herkese açıktır. Şuanki kod UNIX (GNU/Linux dahil) için yazılmıştır ve GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılmaktadır (SANE API kullanıcı arayüzü özel mülk ve arka uç(Backends) yazılımlar içinde kullanılabilir.) Lisans detayları hakkında daha fazla bilgi lisans detayları sayfasından ediline bilir. MacOS X, OS/2 ve Microsoft Windows çalışmaları halen devam etmektedir.


SANE evrensel tarayıcı arayüzüdür. Evrensel arayüzün değeri, her aygıt ve program için ayrı sürücü yazmak yerine, sadece her resim yakalama aygıtı için sadece bir sürücü yazmanız ile izin vermesinden anlaşılır. Bu nedenle üç yazılımını ve 4 aygıtınız varsa, geleneksel olarak 12 farklı program yazmanız gerekir. SANE ile bu rakan 7'ye indirilmiş olur: üç uygulma ve dört sürücü. Tabiki birikimlerimiz dha fazla uygulama ve sürücü eklendikçe büyümektedir.

SANE sadece geliştirme süresini kısaltmakla, ve çift kod yazmamakla kalmaz ayrıca, uygulamarın çalışabildiği seviyeyide artırır.Bu sayede, UNIX dünyasında daha önce duyulmamış uygulamaları kullanmanız mümkün olacaktır. SANE birincil olarak UNIX çehresini hedef aldığından beridir, sanal olarak herhangi bir donanımı veya işletim sistemine uygulama programlama arayüzünü uygulamayı mümkün kılacak şekilde dikkatlice tasarlanmıştır.

SANE "Tarayıcıya Ulaşmak Artık Kolay" (“Scanner Access Now Easy”) 'yın kıslatmasıdır, adından anlaşılacagı gibi günümüzün tarayıcılaı ve programlarının bütün özelliklerini kolay kullanıcı arayüzü ile saglmaya çalışmaktadır. Özellikle, SANE tarayıcı, dijital kameralar, resim filitreleri gibi sanal aygıtları uygun hale getirecek kadar geniştir.

Eğer TWAIN ile aşina iseniz, neden SANE'e ihtiyaç duyacagınızı anlarsınız. Basitçe, TWAIN sürücü ile kullanıcı arayüzünü ayıramaz. bu ne yazık ki görüntü yakalama araçlarına saydam ağ ile ulaşmayı, eğer imkansız değilse kolaylaştırır ( Eğer tüm bilgisayarlarınızda bir LAN varsa ve tarayıcı bir veya iki makinaya bağlı ise kullanışlı olacaktır; ayrıca uzaktan kumandali kamera veya bunun gibi şeyler içinde kullanışlıdır). Ayrıca bunun anlamı her hangi bir TWAIN sürücüsü kısmen, her hangi bir GUI API ile kısmen uyumlu çalışabilir (Win32 veya Mac API). Bunun tersine, SANE açıkça aygıt kontrollerini, kullanıcı arayüzlerinde sunulandan açıkça ayırır. Bunun bir sonucu olarak, SANE komut satırı ile çalışan arayüzler veya saydam ağ taramayı detseklemekte hiç sorun yaşamaz. Bu nedenlerle, TWAIN sürücüsü ile konuşacak bir SANE arka uç(backend) olacağa benzemiyor. Her ne kadar konuşma problem olmasada: TWAIN kaynağından SANE aygıtlarına dogrudan iletmek hoş olucaktır. Özet olarak, eğer TWAIN biraz daha iyi tasarlansaydı SANE gerek kalmazdı, ama her şey olması gerektiği gibi TWAIN kabaca SANE değil.

Sane Haberleri

2008-02-10: SANE-Arkauçlar(Backends)-1.0.19 yayınlandı. 1.0.18'den beridir yapılan değişiklikler:

  • Yeni arka uçlar (backends): cardscan (Corex Cardscan 800c), epjitsu (Epson-tabanlı Fujitsu), epson2 (çeşitli Epson tarayıcılar), hp3900 (HP ScanJet 3970 ve daha fazlası), hp5590 (HP ScanJet 5590 ve daha fazlası), hpljm1005 (HP LaserJet M1005 ve daha fazlası), hs2p (Ricoh IS400 serisi)
  • Güncellenen Arka uçlar (backends): abaton, agfafocus, apple, artec, artec_eplus48u, as6e, avision, canon, coolscan, coolscan2, dc25, dell1600n_net, dll, epson, fujitsu, genesys, gt68xx, hp3500, ibm, lexmark, microtek, microtek2, mustek, nec, net, pie, pint, pixma, plustek, plustek_pp, ricoh, s9036, sm3600, sm3840, snapscan, sp15c, st400, tamarack, teco2, test, u12, umax, umax1220u, umax_pp
  • Scanimage artık daha fazla çipseti tanımaktadır.
  • Internal scsi, usb, tcp ve udp kodu güncelleme.
  • Temel HAL .fdi oluşturma desteği
  • Yapı sistemi güncellemeleri.
  • Tercüme güncellemeleri.
  • Belgelendirme güncellemeleri.
  • Hata düzeltmeleri.

2006-07-03: Eğer linux üzeirnde SANE'i kök kullanıcı olmadan usb tarayıcıları kullanırken sorun yaşıyorsanız, README.linux ilk önce okuyun.

Ekran Görüntüsü

Xsane.png

Kaynaklar