Resimli Debian Kurulum Rehberi (debianturkiye.org wikisinden aktarılmıştır)

Debian Türkiye sitesinden

6630 (Mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23:22, 14 Eylül 2008 tarihli sürüm (debianturkiye.org wikiden alıntı)

(fark) ← Önceki hâli | en güncel halini göster (fark) | Sonraki hâli → (fark)

Debianturkiye.org olarak GNU/GPL Lisansı (en özgür dağıtım) olan Debian'ı kuracağız. Burada yapacağımız yeni başlayan kullanıcılarımızı karmaşadan kurtarıp sade bir anlatımla Debian´ı nasıl kuracaklarını anlatmak. Ve makale içerisinde geliştirilmiş seçenekler sunarak biraz daha ileri seviyeye getirmek. Kısaca Debian, apt-get sistemi, geniş paket arşivi ve hızlı güncellenmesi ile daha önceden birçok kullanıcının duyup merak ettiği ama kurulumunun zor olduğu gerekçesiyle pek denenmemiş bir dağıtım olabilir. Burada ekran görüntüleri ile adım adım anlatacağımız kurulum rehberi birçok kullanıcı için yeterli olacaktır.

Kuruluma geçmeden önce Debian GNU/Linux kuracağımız sabit disk bölümünü hazırlamalıyız. Bu iş için GParted-live-cd, Parted magic-live-cd veya Windows üzerinde Partition Magic gibi programları kullanabilirsiniz. Boyutu mümkünse 8Gb üzerinde tutunuz. Hazırlayacağınız bölümü formatlamadan bırakınız, bu bölümü Debian kurulumunda "En büyük kesintisiz boş alanı kullan" seçeneği ile biçimlendireceğiz.

Kurulumu küçük bir cd ile yapacağız ve diğer birçok paket için internet bağlantısını kullanacağız. Bu makaleyi hazırlarken Ev kullanıcıları için ideal olan Lenny sürümünü kullandık. Eğer isterseniz bu sayfadan farklı Debian sürümlerini seçebilirsiniz.Diğer sürümler için aynı kurulum yöntemi geçerlidir. 176 Mbytelık debian-testing-i386-netinst.iso isimli dosyayı indirip cdye yazacağız (64 Bit için Amd64 sürümü indirilmelidir). Bu cd intel ve uyumlu 32 bit işlemcili platformlar içindir. Debian şu anda resmi olarak 12 farklı işlemci mimarisini desteklemektedir. Buna Amd64 mimarisi de dahildir. Bu küçük cd bizim temel debian kurulumumuzu yapmamızı sağlayacak. İçinde 2.6 serisi linux çekirdeği ve bazı konsol araçları bulunmakta. Yani bu cd bizim grafik ortama geçmemiz için gerekli paketleri içermemekte. Bu nedenle kurulumdan sonra hızlı bir internet bağlantınızın olması, gerekli diğer paketlerin kurulumu için önemli. İnternet bağlantısı olmayan kullanıcılar Debian Gnu/Linux ETCH 4.0r3'a ait olan 27 cd´lik iso veya 3 Dvd´lik dosyalarından ilk 2 yada ilk 4 cdsini Dvd için1 Dvd edinmeleri genel ihtiyaçları açısından yeterlidir. Bu durumda bu rehber birçok yönü ile aynen geçerli olacaktır. Gerekli iso dosyasını cdye yazdıktan sonra kuruluma başlıyoruz.


Debian, ön tanımlı olarak Gnome masaüstünü kullanmaktadır. Kde veya Xfce kullanmak istiyorsanız Kde-cd-1 Xfce-cd-1 ile kurulumu yapabilirsiniz.


Grafik ekranda kurulum yapmak isteyenler, installgui yazarak kuruluma geçebilirler. Sadece Etch kullanıcıları
Debian Lenny 2008/09 kararlı sürüm adayı yeni kurulum aracını kullanmaya başlamıştır. İlk boot ekranında menü ile açılıyor. Lenny kuracak kullanıcların installagui yazmasına gerek yoktur.


ilk ekran aşağıdaki gibi olacak.

Kurulum1.jpg


Bu ekranda f3 tuşu ile diğer seçenekleri görebilirsiniz. Tecrübeli kullanıcılar expert yazarak daha ayrıntılı kurulum işlemini gerçekleştirebilirler.

İlk aşamada dil seçimi ekranı geliyor, ardından sırası ile bölge ve klavye seçim ekranı geliyor.

Kurulum2.jpg


Dil tercihleri ve klavye düzenini ayarladıktan sonra sırası ile ağ donanımını algılayıp DHCP ile yapılandıracak. DHCP kullanmayacaksanız işlemi iptal edip ağ'ı el ile yapılandır seçeneğini kullanabilirsiniz. Daha sonra bilgisayar'ımıza bir isim vermemizi isteyecek, bu isim bilgisayarımızın ağ'a tanıtılması için kullanıcaktır.

Kurulum3.jpg

Sıradaki işlem bilgisayara ikinci işletim sistemini kurarken en can alıcı nokta. Bu yüzden yaptığımız seçimlerde çok dikkatli olmalıyız. Mümkünse daha önceden yedek almanızı tavsiye ederiz.

Burada daha önceden hazırlamış olduğumuz biçimlendirilmemiş disk bölümünü kılavuz ile bölümleyeceğiz "kılavuzla diskin en büyük kesintisiz boş alanını kullan" ile devam ediyoruz. Tabii isteyen kullanıcılar el ile bölümleme seçeneği ile devam edebilirler.

Kurulum4.jpg

Debian boş disk bölümünü ne şekilde bölüneceğini bize soracak. Burada yeni kullanıcılar için önereceğimiz seçenekler;

  1. "Tüm dosyalar tek bölümde"
  2. "Ayrı home bölümü"

10-15gb üzeri bölüm ayırmışsanız 2 seçenek daha uygun olur Bu şekilde Debian "/" kök dosya sistemini, takas alanını ve home (kullanıcı dizinleri) bölümünü otomatik olarak boyutlandıracaktır.

Kurulum5.jpg
Kurulum6.jpg
Kurulum7.jpg

Sırada kullanıcı hesapları var. İlk olarak root kullanıcısı için şifre belirliyoruz. İkinci defa şifreyi doğrulamamızı isteyecek aynı şifreyi giriyoruz.

Kurulum8.jpg

Daha sonra kullanıcı hesabımızı oluşturuyoruz ve şifremizi ard arda iki kez giriyoruz.

Kurulum9.jpg

Temel sistem kurulumunun ardından, bir ağ yansısı kullanıp kullanmayacağımızı soracak. Evet ile onaylıyoruz. Bizim için en avantajlı depo TR yansılarıdır. İsterseniz başka bir ülkenin yansılarını kullanmayı da seçebilirsiniz.

Kurulum10.jpg

Depolardan gerekli bilgileri aldıktan sonra, "tasksel" paket seçim ekranı geliyor. Burada ön tanımlı olarak "standart sistem" ve "masaüstü ortamı" seçili olarak gelir, bu seçenekler ile devam ediyoruz. Tercihinize göre paket grup'larından extra seçim yapabilirsiniz veya tek tek paket seçimi ile istediğiniz ek paketlerin kurulmasını sağlayabilirsiniz. Paketlerin indirilmesi bağlantı hızına göre değişir.

Kurulum11.jpg

Gerekli tüm paketler kurulduktan sonra, sitemi önyükleme için GRUB kurulum ekranı geliyor. Bilgisayarınızda başka bir iletim sistemi kurulu ise, Grub'a eklensinmi sorusu ekrana gelir "evet" ile onaylıyoruz.

Kurulum12.jpg
Kurulum13.jpg


Kurulum işlemi bitmiştir. Debian cd'mizi çıkarıp sistemi yeniden başlatmamız için gelen uyarıyı onaylıyoruz Kurlum sonrası yapılandırma için forum'umuzdan yaralanabilirsiniz. http://www.debianturkiye.org/forum/


Bu belge Sn Engin KUZU tarafından hazırlanan kurulum belgesinin, DebianTürkiye tarafından kısmen güncellenmiş/değiştirilmiş versiyonudur. Daha gelişmiş bir kurulum aşağıdaki siteyi ziyaret edebilirsiniz. http://www.enginkuzu.org/debian-kurulum.php

Belgede yazılanların uygulanıp uygulanmaması, tamamen uygulayan kişinin sorumluluğundadır. Belgede bahsedilenlerin uygulanması sonucu ortaya çıkabilecek hertürlü zarardan, yazar sorumlu tutulamaz.