Debian Gnu/Linux 3.0 'dan 3.1'e Yerinde Geçiş Prosedürü

Debian Türkiye sitesinden

Bu belge, Debian Gnu/Linux 3.0 'dan 3.1'e Yerinde Geçiş Prosedürü'nü ana hatları ile ele alır. Kesinlikle "Release Notes for Debian GNU/Linux 3.1" belgesinin yerini tutamaz. Konu hakkında daha detaylı ve derinlemesine bilgi edinebilmek için Debian tarafından sunulan "Release Notes for Debian GNU/Linux 3.1" belgesine göz atmanızı tavsiye ederim.


Hazırlık

Sistemin komple yedeğini alabilme imkanınız varsa tam bir yedek alın. Şayet bunu yapamıyorsanız en azından veri ve ayar dosyalarının yedeklerini almanız iyi olur.

Debian'da bulunan Upgrade araçları ve işlemleri bütünüyle güvenilirdir, ancak olası donanımsal problemlere karşı tam yükseltme (upgrade) işleminin ortasında hüsrana uğramamak için ihtiyatlı davranmakta fayda var.

En azından, '/etc', '/var/lib/dpkg' dizinleri ve;

  1. dpkg --get-selections "*"

komutunun çıktısını;

  1. dpkg --get-selections "*" > paketler.txt

şeklinde yedeklemeniz önerilir.

upgrade işlemi '/home' dizininize mudahele etmez. Ancak bazı uygulamaların (Mozilla, KDE uygulamaları gibi) ayar dosyaları varolan ayarların üzerine yeni ayarları uygulamak isteyebilir. Böyle bir durumu da göz önüne alarak '/home' dizininde kullanıcılara ait olan gizli dizin ve dosyaları (dotfiles) yedekleyebilirsiniz. Böylece olası değişikliklerde yedeklediğiniz ayar dosyalarını yenisi ile değiştirebilir veya eski ayarlarınızı da göz önünde bulundurarak güncelleme yapabilirsiniz.

Uzaktan erişim yöntemi ile bir makineyi güncelleyecekseniz sisteme SSH harici bir yöntem ile erişim yapmayın. SSH haricindeki yöntemlerde tam güncelleme işlemi esnasında makineye olan erişiminiz kaybolabilir ve güncellemeleriniz tutarsız bir şekilde yarıda kalabilir.

Ayrıca ekstra tedbir almak isterseniz, '/home' dizinini de yedekleyebilir veya güncellem işleminden önce unmount edebilirsiniz.

Tüm güncellemeler super kullanıcı hakları ile yapılmalı. Bunun için sisteme ya doğrudan root olarak giriş yapın veya normal kullanıcı ile giriş yaptıktan sonra "su -" ile root yetkilerini devralın.

Sistemin durumunu kontrol etme

Sistemi bir üst sürüme yükseltmeden önce mevcut sisteminizin güncel (up-to-date) olmasına dikkat edin. Şayet buna emin değilseniz, /etc/apt/sources.list dosyanızı uygun şekile getirip Woody'e ait güncellemeleri yapınız.

Woody için /etc/apt/sources.list dosyası örneği :

deb http://ftp.tr.debian.org/debian woody main contrib non-free deb http://ftp.tr.debian.org/debian-non-US woody/non-US main contrib non-free

deb-src http://ftp.tr.debian.org/debian woody main contrib non-free deb-src http://ftp.tr.debian.org/debian-non-US woody/non-US main contrib non-free

deb http://ftp.tr.debian.org/debian-security woody/updates main contrib non-free

veya;

deb http://ftp.tr.debian.org/debian oldstable main contrib non-free deb http://ftp.tr.debian.org/debian-non-US oldstable/non-US main contrib non-free

deb-src http://ftp.tr.debian.org/debian oldstable main contrib non-free deb-src http://ftp.tr.debian.org/debian-non-US oldstable/non-US main contrib non-free

deb http://ftp.tr.debian.org/debian-security oldstable/updates main contrib non-free

Ayrıca 'aptitude'un Woody sürümünün sisteminizde bulunduğuna emin olun.

  1. apt-get install aptitude (Woody depolarından)


APT pinning'in iptal edilmesi

Apt pinning ile melez sistem kullanıyorsanız, sisteminizdeki /etc/apt/preferences dosyanızı yeni stable sürüme yükseltmeye izin verecek şekilde düzenlemeniz gerekir.


Paketlerin durumunu gözden geçirme

Sürüm yükseltme işlemine başlamadan önce yapılması gereken önemli adımlardan biriside sistemimizdeki mevcut paketlerin durumunu kontrol etmeliyiz. Sistemimizde yarım yüklenmiş, ayarlar işlemleri başarısızlıkla sonuçlanmış paketler bulunabilir. Bu durumu gözden geçirmek için;

  1. dpkg --audit

komutunu uygulayabilirsiniz. Benzer şekilde;

  1. 'dpkg -l | pager'

komutu ile de paketlerin durumlarını tek tek kontrol edebilirsiniz.

veya;

  1. dpkg --get-selections > ~/mevcut-paketler.txt

komutu ile mevcut durumu "mevcut-paketler.txt" isimli dosyaya aktarıp kontrol edebilirsiniz.

Daha önce "hold" olarak işaretlenmiş paketler varsa bunlarında "unhold" olarak işaretlenmesinde fayda var. Şayet bu paketlerin diğer paketlere bağımlılıkları varsa ve özellikle diğer paketler, bu paketlerin yeni sürüme ihtiyaç duyuyorsa, hold olarak işaretli olan paket güncellenemeyeceği için ilgili paketin güncel sürümüne ihtiyaç duyan diğer paketler de hata döndürecektir.

  1. dpkg --get-selections | grep hold

komutu ile "hold" olarak işaretli olan paketlerimizi görebilir ve bunları;

  1. aptitude unhold

şeklinde hold durumundan kurtarabilirsiniz (unhold).


Gayri-resmi depolar ve backports

Şayet sisteminizde gayri-resmi paketleri bulunduruyorsanız, sources.list dosyanızı sisteminizdeki bu paketlerin yeni sürümüne ulaşabilecek şekilde ayarlayın.


APT kaynaklarının ayarlanması

/etc/apt/sources.list dosyanızı yeni sürüm için ayarlayın. Yeni sürümü ne şekilde sisteminize yükleyeceğinize bağlı olarak bu dosyayı uygun hale getirmelisiniz. CD/DVD, Http/Ftp veya yerel depo kaynaklarından hangisini/hangilerini kullanacağınıza göre /etc/apt/sources.list dosyanız ayarlanmış olmalı.

Diskinizde (/var/cache/apt/archives dizini) paketlerin indirilmesi için yeterli miktarda yerin olup olmadığına da dikkat ediniz.

Sarge için sources.list örneği :

deb http://ftp.tr.debian.org/debian sarge main contrib non-free deb http://ftp.tr.debian.org/debian-security sarge/updates main contrib non-free

deb-src http://ftp.tr.debian.org/debian sarge main contrib non-free

veya;

deb http://ftp.tr.debian.org/debian stable main contrib non-free deb http://ftp.tr.debian.org/debian-security stable/updates main contrib non-free

deb-src http://ftp.tr.debian.org/debian stable main contrib non-free


Paketlerin güncellenmesi

Güncelleme işleminin kaydını tutabilmek için /usr/bin/script yazılımını kullanabilirsiniz. Bu sayede olası bir hata durumunda kayıtları takip edebilme imkanınız olacaktır.

  1. script -a ~/upgrade-to-sarge.txt

veya benzeri bir komut ile işlemlerin kaydını tutabilirsiniz. Bu komutu '/tmp' veya '/var/tmp' gibi geçici bir dizinde çalıştır*mama*ya özen gösterin. Aksi durumda bu dizinlerin güncellenme işlemi esnasında silinmesi veya makinenin yeniden başlatılması esnasında kaybedersiniz.

Bu işlemi yaptığınız konsoldan, farklı bir konsola geçip;

  1. tail -f ~/upgrade-to-sarge.txt

komutu ile diğer konsoldan (komutu çalıştırdığınız) yapacağınız işlemlerin kaydını takip edebilirsiniz.


Paket listesinin güncellenmesi

/etc/apt/sources.list dosyamızı *Sarge* için uygun şekle getirdikten sonra;

  1. aptitude update (veya apt-get update)

ile paket listenizi güncelleyebilirsiniz.


'aptitude' paketinin güncellenmesi

  1. aptitude install aptitude

Uzun bir liste ile karşılaşabilirsiniz. Yöneltilen sorulara uygun yanıtları vererek işlemlere devam ediniz.


'doc-base' paketinin güncellenmesi

Şayet sisteminizde doc-base paketi yüklü ise, bu paketin bu adımda güncellenmesinde fayda var.

  1. dpkg -l doc-base

ile paketin durumunu kontrol ediniz. Sistemde yüklü ("i") ise aşağıdaki komutu uygulayın.

  1. aptitude install doc-base


Sistemin kalanının güncellenmesi

Artık sistemde kalan diğer paketlerin güncellenmesi işlemini yapacağız.

Yukarıdaki adımlara dikkat ederek ve uygulayarak bu aşamaya kadar geldiniz ise aşağıdaki komutu uygulayabilirsiniz.

(Dilerseniz atladığınız bir adım olup olmadığını gözden geçirin. Özellikle '/etc' ve '/var/lib/dpkg' dizinlerinin yedeklenmiş olması, ayrıca mevcut paket listesinin de bir dosyaya aktarılmış olması önemli.)

  1. aptitude -f --with-recommends dist-upgrade

Sorulan sorulara da uygun yanıtları verip işlemi tamamlamalısınız.


Çekirdek güncellemeleri

Debian Gnu/Linux 3.1 öntanımlı olarak 2.4.27 çekirdek sürümü ile gelir. Sisteminizde (Woody' sistemde) kullandığınız çekirdeği Debian yöntemi ile kurmuş ve 2.4.27'den daha önceki sürüme ait bir çekirdek kullanıyor iseniz güncelleme işleminde bu çekirdek 2.4.27'ye yükseltilecek. Ancak siz donanım gereksinimlerinden dolayı 2.6 serisi çekirdek kullanmak isteyebilirsiniz. 2.6 sürümü çekirdeğe geçiş işlemi için biraz daha dikkatli davranmakta fayda var. Bununla ilgili olarak “Release Notes for Debian GNU/Linux 3.1" belgesinin 5.2 nolu bölümünü mutlaka okumalı ve oradaki yönergelere göre hareket etmelisiniz.


Telif Hakları

Bu belgeyi, Free Software Foundation tarafından yayınlanmış bulunan GNU Genel Kamu Lisansının 2 ya da daha sonraki sürümünün koşullarına bağlı kalarak kopyalayabilir, dağıtabilir ve/veya değiştirebilirsiniz. Bu lisansın bir kopyasını http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html adresinde bulabilirsiniz.


Feragatname

Bu belgedeki bilgilerin kullanımından doğacak sorumluluklar, ve olası zararlardan belge yazarı sorumlu tutulamaz.


Referanslar

http://www.debian.org/releases/stable/i386/release-notes/index.en.html

-- 12.06.2005 Serdar Aytekin